Se poate trece la capitolul următor cu tasta ► și se poate reveni la un capitol precedent cu tasta ◄

Funcții - proceduri predefinite


<

C
a
p
i
t
o
l
u
l

a
n
t
e
r
i
o
r

<

Limbajul de programare Pascal vine cu o serie de funcții și proceduri predefinite pentru a ne face munca mai ușoară. Nu are nici un rost ca de fiecare dată să scriem o funcție pentru lucruri comune, cum ar fi rotunjirea unui număr real, și orice limbaj de programare vine cu colecția sa de componente ajutătoare. Pascal nefiind vreo excepție.

Primele funcții care ne pot ajuta sunt cele matematice (și cui nu-i place matematica - mie cu siguranța nu îmi place, sau nu îmi plăcea cât timp eram obligat de lucrările de control)

Nume funcțieParametri de intrare (și tipurile lor)Date de ieșireCe face
abs 1 - întreg sau real întreg sau real

Această funcție întoarce valoarea absolută. Ex: abs(-5) va întoarce valoarea 5. Sau abs(4.89) va întoarce valoarea 4.89.

int 1 - real real

Ne dă partea întreagă a unul număr real. Ca int(5.4) care ne dă valoarea 5. Sau int(-3.99) care ne dă valoarea -3.

frac 1 - real real

Această funcție ne dă partea de după virgulă a unui număr real. Nu are rost să spunem că frac(1.25) va fi 0.25.

trunc 1 - real longint

Ați văzut cum int dă un rezultat tot real deși e un număr întreg? Ei bine trunc face exact asta, întoarce un număr întreg. Singura problemă e că longint este un tip de date care nu poate memora valori atât de mari ca tipul de date real. Așa că trebuie folosit cu atenție. Altfel această funcție face exact ceea ce face int.

round 1 - real longint

Funcția această rotunjește numerele. round(2.5) va fi 3 și round(-2.3) va fi -2.

inc 1 - orice tip ordinal
2 - longint (opțional)
0 Aceasta este o procedură care incrementează prima valoare dată ca parametru cu 1. inc(2) va fi 3. Dacă îi mai dăm un parametru, acesta va fi cu cât să incrementeze numărul. Așadar inc(5, 3) va fi 8. Chestia e că această procedură generează un cod mai eficient decât x := x + 1. Da, inc(x) e mai eficient ca viteză de executare. Nu merge cu numere cu virgulă cum ar fi tipul real!
 dec 1 - orice tip ordinal
2 - longint (opțional)
0 Această procedură e fix inversul celei de mai sus. Aceasta va decrementa valoarea dată ca parametru cu 1 sau cu ce valoare e dată ca al doilea parametru. dec(7, 4) va fi 3. dec(7) va fi, în schimb, 6.
Ți-a fost de ajutor ce am scris aici?
Hei, mersi de răspuns.