Se poate trece la capitolul următor cu tasta ► și se poate reveni la un capitol precedent cu tasta ◄

Ce este HTML?

De unde vine HTML?

Termenul HTML vine de la Hypertext Markup Language. HTML este un limbaj de marcare și augmentare a textului. Spre deosebire de paragrafele obișnuite scrise ani de-a rândul prin școală, HTML ne oferă unelte prin care putem îmbunătății un simplu conținut, structurându-l astfel încât cel care îl va citi să aibă o imagine mai apropriată de ce vrem să transmitem.

Acesta începe să se formeze de la începutul anilor 1980, la CERN. Însă de atunci a trecut printr-o multitudine de transformări. Deși inițial a fost creat pentru a augmenta textele științifice din această instituție, acum HTML întreține modul de comunicare pe Internet. Orice site sau aplicație online este guvernată de text în format HTML. Ba chiar unele limbaje de programare se folosesc de fratele său, XML (eXtended Markup Language), pentru a-și defini interfețele.

Ce este HTML?

Într-o perspectivă simplistă, HTML este un mod de a prezenta un text, de a face trimiteri la alte segmente din același text sau spre alte documente. Poate să includă imagini, liste ordonate sau tabele. O dată cu trecerea timpului, acesta a permis mult mai mult. În primul rând HTML permite comunicarea cu utilizatorul prin formulare iar cu ajutorul limbajului de scripting Javascript, se poate transforma într-un mediu puternic de reprezentare a interfețelor.

În cel mai simplu mod de a-l defini, HTML nu este decât un șir de caractere (de cuvinte, propoziții și paragrafe) în care sunt inserate diferite cuvinte cheie, fiecare cu semnificația sa. Ca acesta să prindă viață avem nevoie de o aplicație care să citească acest text și să-l transforme conform indicațiilor date. Acestea, în general, sunt aplicațiile de navigare pe internet. Orice site pe care îl vizităm trimite un șir de caractere spre calculatorul nostru. Apoi Chrome, Firefox, Opera sau Edge îl va prelua, va citi și afișa pe ecran ceea ce este scris în el. Ba chiar în unele situații vor încearcă să descifreze părți de HTML care sunt scrise greșit, dându-și silința de a descifra un document HTML scris de cineva care nu înțelege cu ce lucrează.

Din păcate lumea dezvoltării aplicațiilor distribuite (online sau web) este guvernată de oameni care vor să facă un ban și este foarte rar ca cineva să stea să înțeleagă cum se folosește corect HTML. Fix datorită aplicațiilor de navigare care încearcă să corecteze un document HTML invalid uneori rămânem cu impresia că ce am făcut este corect că... afișează ce vrem să afișeze. Din păcate nu mereu este adevărat.

Așadar, hai să încercăm să înțelegem cum funcționează HTML și cum îl putem folosi corespunzător.

 


>

C
a
p
i
t
o
l
u
l

u
r
m
ă
t
o
r

>

Ți-a fost de ajutor ce am scris aici?
Hei, mersi de răspuns.