Se poate trece la capitolul următor cu tasta ► și se poate reveni la un capitol precedent cu tasta ◄

Tutorial despre limbajul de programare C++

Istoria limbajului C e lungă și anevoioasă. Pe scurt, un tocialar entuziast a lucrat o perioadă de timp și BAM! A apărut!

Acuma, partea frumoasă. Limbajul ăsta de programare e pe toate gardurile și dacă există un alt motiv să-l placem e acela că și alte limbaje care au apărut i-au furat multe din caracteristici. E ca și cum lumea programării este împărțită în limbaje bazate pe C sau limbaje care nu sunt bazate pe C.

Sunt o mulțime de motive să fie plăcut și tot mai multe să-l detestăm. În primul rând e un limbaj de programare care a lăsat în urmă conceptul de proceduri. Cum procedura e o funcție care nu întoarce nimic, de ce să nu avem doar funcții ce returnează diferite valori, printre care și cea nulă?

Pe de altă parte, în C variabililele se pot declara oriunde. Desigur că orice programator organizat va declara variabile și le va inițializa la începutul programului/funcției. Însă dacă cineva e atât de entuziast încât să înceapă scriind cod, C-ul îi va face munca mai ușoară din punctul de vedere al variabilelor.

C-ul oferă o gamă largă de operatori. Operații de genul incrementare cu o unitate/decrementare, și orice operație de tiparul variabilă ia valoarea variabilă și ceva, fie că e adunare, înmulțire, etc. poate să fie scrisă mult mai ușor. Nu e mult, dar de ce avem calculatoare dacă nu să ne facă treaba mai ușoară?

În categoria lucrurile hulite la C cad o mulțime de puncte iar asta e o consecință directă a faptului că C-ul îți permită o libertate mult mai mare ca alte limbaje. Cel mai afurisit lucru mi se pare verificarea oricărui apel de funcție. C-ul se bazează foarte mult pe librăriile adiționale, parcă e făcut numai din ele, iar aceste librării vin cu funcțiile și tipurile specifice de date. Ei bine, după apelul fiecărei funcții va trebui să se verifice dacă nu a dat vreo eroare. Nu e mare scofală, dar pentru fiecare linie de cod scrisă, vor mai fi alte cel puțin 4 pentru verificare.

Însă toată lumea îl iubește/știe. Programatori, hackeri - de orice formă acești tocilari entuziaști ar fi - C-ul s-a stabilit ca punct de referință. Și e folosit pe toate platformele principale. Windows și Linux. MacOS? La naiba, și pe el! Așa că orice programator trebuie să-l știe chiar dacă toată viața lui va face design interior sau orice altceva înafară de programare.

C++ vine ca un limbaj separat, însă folosește destul de multe elemente din C. Nu am scris că orice a apărut după C îl copiază? În munca de programator, mai ales în C/C++, nu puține vor fi situațiile când vor apărea diverse avertismente și errori de aceea e bine să știm, în primul rând, că cele două limbaje, C și C++, sunt de fapt diferite între ele.

Observații

  1. Comentarii - Comentariile în C++ au două forme:
    1. dacă doar o linie se vrea a fi comentariu, acesta se precede cu „//”, de exemplu: //Acesta este un comentariu de o singură linie
    2. dacă se vrea un bloc de text să fie comentariu, el va fi precedat de /* și succedat de */, ca de exemplu:
      /* Acesta este un bloc de comentariu
      de mai multe linii în C++ */
  2. Marcajul unui bloc de instrucțiuni - se face prin acolade. Exemplu: { instrucțiuni; }
  3. Separarea instrucțiunilor - ca în marea majoritate a limbajelor de programare se face prin punct și virgulă.
  4. Programul principal - totul în C++ este o funcție. Programul principal este o funcție a căruit nume este întotdeauna main. În cazul programării windows numele ei este WinMain. De preferat funcția este ultima declarată în cadrul codului sursă.
  5. Declararea variabilelor - variabilele se pot declara oriunde în corpul programului principal. Variabilele declarate inafara funcțiilor sunt variabile globale accesibile din acel punct în jos. Variabilele declarate în corpul funcțiilor sunt locale. Variabilele declarate în cadrul structurilor repetitive (for, while) sunt valabile doar în cadrul acelei bucle.

>

C
a
p
i
t
o
l
u
l

u
r
m
ă
t
o
r

>

Ți-a fost de ajutor ce am scris aici?
Hei, mersi de răspuns.